Felt trening med Ouzo og Chilli

20160130_122840Kita og jeg har ikke vært spesielt gode på felt, og det er selvfølgelig min innlæring av hennes felt som ikke var til å skryte av. Med Ouzo og Chilli vil jeg gjøre en bedre jobb. Jeg velger 2på 2av, fordi det er en metode jeg er godt kjent med fra tidligere hunder, og da er det lettere å komme igang. Jeg har litt RC skrekk etter å ha lest noen treningsblogger. Målet er altså at hunden skal løpe over feltapparatet, stoppe med begge forlabbene på bakken og baklabbene på feltapparatet. Hunden skal se fremover til du har gitt en «realese» kommando. Ja, Easy.. så da er det bare å begynne å forme adferden…

Fjellanger Hundeskole har hatt noen veldig bra kurs på 2på 2av, med Tine Johnsen som instruktør. Et kurs med henne kan anbefales på det sterkeste, hun hjalp meg med å finne svakhetene i min treningsmetode. Veldig godt å få noen tips på veien. Uansett så er det hjemmetrening og trening og trening og generalisering som fører oss fremover.

Nå har Ouzo og Chilli forstått det sånn noendlunde, men jeg har en lang vei å gå før de har forstått det helt. Perfeksjonisten hadde sikkert ikke startet stevner ennå, men skitt la gå.. Jeg klarer ikke vente.

Først måtte jeg få dem til å forstå 2på 2av adferden. Dette har jeg gjort hjemme i stuen, med en filtduk eller en liten plankebit. Jeg bruker blandt annet «chaping» metode, men ikke med klikker. Jeg sier «bra» og gir godbit når hunden forsøker å tilby en adferd som kan føre til at vi tilslutt har to bakbein på planken. Ouzo synes dette var kjempelett, mens Chilli derimot tenkte tydeligvis ikke så mye på hvor bakføttene hennes var her i livet så det var rimelig tungt å komme igang 😉

Med en del hjelp (litt utenfor shapingens grunnprinsipper) så kom vi nå igang, og hun forsto mer og mer at dette med bakføttene var en greie som gav godbiter hennes vei, og testet mer og mer på egenhånd om det kunne være mulig at en bakfot på planke kunne vi så enkelt en godbit… Da var vi igang med første steg. Du må gjennta en del dager før det sitter godt. En god natt søvn kan slette mye hos Ouzo men Chilli husker veldig mye bedre, så der har jeg en liten utfordring 🙂

Så var det viktig å legge til en «realese» kommando. Dette tror jeg er nøkkelen til at jeg ikke har fått dette godt til med Kita. Når hunden står 2på 2av, så skal den vente på en kommando for å gå videre.. Her fikk jeg mange tips av Tine på hva jeg burde gjøre bedre. Jeg valgte kommandoen «frem» som «realese». Ouzo som var først ut, forsto ikke dette i det hele tatt, og jeg forsto ikke hva som gikk galt… Han var klistret til feltet som en saltstøtte og rikket seg ikke derfra. Jeg hoppet og lokket, men neida… Det ble noen komiske stevner før jeg fikk øvet inn en like sterk «frem» som 2på 2av med ham.

Når dette med planke i stuen sitter, så tar jeg treningen ut på et feltapparat jeg har i hagen.

Jeg så etterhvert at Chilli fikk veldig fokus på min hånd, derfor har jeg nå begynt å legge ut en godbit på bakken til henne. Sikkert ikke helt i shapingens ånd det heller, men jeg bruker litt av alt. Det er egentlig det viktigste og vanskeligste vi gjør når vi skal forme adferd på hundene våre. Dette med å faktisk se hva hunden gjør (forstår) og korriger din treningsmetode slik at du klarer å endre hundens forståelse/adferd hvis dere er på feil kurs. Som for eksempel meg og Ouzo som fikk et sykt bra 2på 2av, men jeg så ikke den komme at han ikke forsto at han skulle løpe videre… Saltstøtte var et faktum,,, og da hadde jeg faktisk en god mengde arbeid med å få justert adferden til Ouzo på rett kjøl igjen.

Når stoppen fungerer godt, så må vi derfor raskt begynne å øve på «realesen».. Heheh, men jeg startet ihvertfall tidligere med Chilli en med Ouzo 🙂

Jeg synes det er viktig å være på forskjellige plasser slik at hun ikke kan forutse hvor jeg er. Da må hun fokusere mer på sin oppgave.

Vi er definitivt ikke ferdig å trene på dette. Jeg vil så gjerne at hun ikke skal søke så mye til meg, men se fremover når hun venter på «frem» kommandoen. Nå snur hun seg mye mot meg fordi hun lurer på hva jeg har tenkt å si/gjøre next… Men, vi øver bare videre så kommer dette til å bli enda bedre en det er nå.

Håper dette gav litt motivasjon til å teste 2på 2av, og som nevnt tidlgiere så ta gjerne et kurs på Fjellanger med Tine dersom du vil ha mer proff hjelp en min hobby blogg 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s