Agilitykommandoer

En Border Collie har et utrolig stort potensiale for å lære seg kommandoer i Agility. Jeg har en lang liste med kommandoer som Chilli har lært.

HØYRE, VENSTRE, OVER, FELT, HIT, UT, GJENNOM, SLALOM, START, FREM, KOM, VIPPE, GÅGÅ, DEKK, LIGG, SITT, STÅ, VIPPE, STIE, KOMHIT, LENGDE

En erfaring jeg har gjort meg i ettertid er at det kan være greit å ha de samme kommando som de du trener med. Vi har litt kommandoforvirring på enkelte treninger 🤪

Ut fra det Agilitybanene har krevd siste årene så har jeg kommandoer som burde dekke det meste. Jeg trener først inn adferden enten ved å bruke mye hjelp eller med «klikker» så legger jeg på en kommando. Til slutt tester jeg om hun forstår kommando når jeg ikke bruker andre hjelpere. Noen ganger blir det ikke helt slik jeg hadde tenkt, men det må jeg ta med i beregningen.

Jeg kan gi et par eksempler på det

Planen min for HIT kommando var at hun skulle komme til meg, og få en ny kommando… men det ble ikke helt slik. Hun har forstått HIT: løpe forbi hinder og hoppe det fra Marianne sin side. Altså motsatt av UT som var å gå forbi hinder å hoppe det mot Marianne. Enkelt og logisk👌👍

Denne logiske slutningen førte med seg noe positivt og noe negativt 😊I denne banen ville jeg fulgt henne nedover i banen, og for å unngå at hun tar tunnel må jeg gi en kommando ved hinder 2 for å sikre hinder 3. Hun har et utrolig hindersug så hun har ikke tid til så mye tenking, og allerede når hun er i luften så bestemmer hun seg for neste hinder. Det er her jeg må påvirke hennes valg. Banen med de svarte nummer er førstevalget enkel, jeg kan bare løpe og si HIT, så tar hun hinder 3. Rørdisk blir det neppe. Men… dersom jeg får de grønne nummere får jeg trøbbel med å få henne på rett hinder (forbi svart 3). Jeg kan for all del ikke bruke HIT, for da blir det garantert hopp på svart 3 og disk. What to do 🤔. Ny kommando eller mer av andre hjelpere. Nå ville jeg nok løst dette med å si HØYRE hopp og sterke hjelpere slik som hånd eller bevegelse. Men tanken var jo at en HIT skulle fungert på begge disse situasjonene ved at jeg skulle få henne av linjen, mot meg og deretter at jeg fikk gitt ny kommando. Slik gikk det altså ikke 😉

Nå har jeg fått meg en ny greie å tenke på… det er relatert til UT kommando

Når jeg sier UT skal hun ta hinder på baksiden og mot meg. Men nå setter dommerne banene slik at vi førere sliter med å komme oss i posisjon.

Eksempelet her viser at man enten må løpe virkelig fort for å rekke forbi hinder 3 for å vise hvilket hinder hunden skal UT på, eller ha to forskjellige kommandoer for bakside alt etter om hunden skal bakside vekk fra meg eller bakside på hinder foran meg.

Jeg tror jeg skal forsøke å bygge på med enda en kommando. Men nå begynner jeg å gå tom for korte ord som ikke ligner på dem jeg har fra før 😱 Jeg må unngå en kommando med «U» eller «I» fordi de to vokalene bruker jeg allerede i slike hindersituasjoner. Jeg burde kunne prøve med konsonanter som skille men noen ganger blir det bare helt feil. FLIKK kunne jeg brukt, men hun oppfattet det som LIGG og klasket i bakken hver gang jeg forsøkte å legge på kommando. Kanskje FLAKK er bedre. Det er jo en helt sløv kommando, men den er veldig ulik de andre jeg har så jeg tror jeg prøver den 😂😂

Vi får nå se hvordan dette ender, men artig er det uansett. Er det rart vi blir avhengige 🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s