Stress og Agility

Perfekt samspill på trening

Har du også følelsen av å ha to helt forskjellige hunder, en på trening og en helt annen i konkurranse?

Til en viss grad gjelder jo det alle hunder, men noen ganger synes jeg hundene blir så overtent i en konkurransesituasjon at vi mister helt eller delvis kontakt med dem. Det er som om alt de har lært blir slettet fra hjernen og det er bare kaos igjen. Hva kan man egentlig gjøre med det?

Dette har jeg kjent veldig på de månedene jeg har lagt bak meg. De første stevnene i vår gikk helt supert, men så begynte ting å forandre seg litt og litt. Til å begynne med tenkte jeg at det bare var meg som ikke førte tydelig nok, men det var noe annet også. Ting var ikke helt som på trening. Det var helt tydelig full overtenning i enkelte konkurranser og det endte med et par seiersrunder i diverse tuneller og noen ekstra hopp her og der. Andre løp var vi helt på team og selv om vi kanskje ble disket så var det merkbar forskjell. Helt klart at Freyja gikk inn i et modus før start som ikke var gunstig.

Overtenning fra start

Jeg er ikke en av dem som tror at dette går over av seg selv når hundene blir eldre. De fleste hunder jeg har fulgt opp igjennom årene, som blir overtent tar dette med seg gjennom hele agilitykarrieren. Det blir negativt for både hund og eier, en dårlig sirkel der eier blir mer og mer stresset og hunden går fra overtenning til frustrasjon. Det virker som til lengre dette får utvikle seg des vanskeligere blir det å snu.

Mange tenker at man ikke bør gå agility med en hund som blir lett overtent, men det er jo litt dumt å gi seg med agility når dette en noe vi liker begge to 😊

Finnes der noen tips til hva vi kan gjøre for å roe ned denne overtenningen?

Først må jeg jo selvfølgelig bare nevne at det er en selvfølge at vi alle vet at det er vi som førere og vår føring fører til disk 😊 Dette handler ikke om disk eller seier. Vi vet alle at vi må bruke masse tid på å lære hundene våre Agility skills og likevel bli disket 😊 Dette med overtenning kommer i tillegg til alt annet vi trener på 😉

Det er også mange grunner til at overtenning oppstår og blir et problem. Kanskje vi har trent feil fra start, trent for mye eller kanskje dette er en del av hundens lynne. Uansett årsak så er det verd å se hva vi kan gjøre, eller om vi kan gjøre noe med dette i det hele tatt 😊

Hundens Mestringsteknikk

Hvordan vet vi at hundene våre får utfordringer eller oppgaver som er litt for vanskelig for dem? Hvordan kan vi se at hunden er stresset?

Hver gang hunden opplever en stressende situasjon vil den søke til en adferd den er god på. For mange hunder er det å snuse noe de er god på… noen hunder varsler med bjeffing og noen bare blir passive. De har sin egen lille strategi for å håndtere situasjonen, og for Border collie er strategien mest sannsynlig å gå inn i gjeting. Gjeting er noe de kan føle mestring i, noe de er god på. Gjetemodus er et godt sted å være når verden deres blir for stor.

I Agility vil også positiv stress kunne fremme gjeting. Denne adferden må du stoppe. For gjeting er en alternativ kommando en mulig strategi. Ikke vær sint, hard eller brå, da bare øker du hundens behov for å bruke sin mestringsstrategi. Bare gi hunden din et alternativ som stopper gjetningen. Dette kan være en kommando, en annen bane, et annet hinder, en pause, en godbit, en leke, et gjerde der hunden ville løpe, eller noe annet som på en positiv måte tar ned intensitet og gjetningen. Hvis du lar hunden gjete når du trener, så vil du få økt gjeteradferd og mindre Agility adferd fremover, så dette må du ta tak i! Det er også veldig vanskelig å trene vekk slik gjeting.

Jeg har googlet en god del og har faktisk funnet noen tips som jeg skal teste ut på Freyja inn mot 2022 sesongen

Her er min liste:

1. Tren på å roe ned. Hundene kan faktisk gjøre pusteøvelser og roe ned. (Control unleashed)

2. Gi store godbiter som hunden må tygge på slik at fokus trekkes vekk fra det hunden girer seg opp på. (Susan Garret)

3. Lær hunden tre kommandoer for å slutte med trening. En for «fri for å søke etter godbit» en for «fri til å gjøre hva du vil» og en for å «å slutte å jobbe og ta leken eller godbiten» (Susan Garret)

4. Bruk god tid på å avreagere eller avstresse hunden. Hunden skal ikke legges i bilen på høyt stress nivå, og hunden skal ikke komme hjem på høygir for å sove (Et gammelt råd i hundeverden 🙂 )

5. Anerkjenn hunden sitt stress. Du skal kunne «spørre» om hunden er stresset og hunden skal vite at den kan svare «ja» og bli forstått. Det vil i seg selv hjelpe hunden å roe seg (Control unleashed)

6. Godbit søk, gjerne med litt bevegelse fra deg. Hiv først til høyre og når hunden har funnet den så hiver du til venstre. Ikke hiv lengre en at du kan holde båndet på. La det være en gøy lek 😊

1. Roe ned –

Pusteøvelsen fra Control Unleashed var en rar og ny ide som ihvertfall jeg aldri har prøvd før. Hunden skal lære å puste gjennom nesen. Du kan se på videoen at Freyja utvider neseborene for å vise meg at hun puster. Hunden lærer det utrolig fort. Det er en øvelse som skal koble ut overtenningen og koble inn hjernen igjen. Begynn hjemme, og prøv dette i andre settinger. Uansett hva jeg får ut av dette så var det artig å lære henne dette 😃

Pust med nesen hvis du vil ha en godbit

Når hunden kan øvelsen, spør du den om å puste for godbit i en annen setting. Hvis hunden snur seg vekk, sier den «nei takk» til en deilig godbit. Da vet du at hunden er begynt å stresse. Du bekrefter til hunden at du forstår, og dere tar heller en liten spasertur vekk fra det som stresser. Denne øvelsen gjør du når hunden er rimelig rolig, og du blir mer ops på hvor tidlig faktisk øker stresset for mye. På stevnet i helgen var det et par ganger på morningen Freyja svarte med «ja takk». så ble det «nei takk» med en gang Agility lydene begynte. Da lot jeg bare være å spørre mer, hun var begynt å bygge opp stress

2. Store godbiter

– det virket faktisk på forrige stevne. Helt utrolig effektivt, til min overraskelse 😂 Freyja gomlet i vei på fiskekaken og ble helt salig fornøyd. Hun glemte helt Agility en liten stund. Så kom kjøttbollen frem når hun begynte å kaste på hodet og hun ble igjen distrahert fra Agility en stund 🥮 Det blir flere kjøttkaker på Freyja fremover

3. Tre forskjellige fri kommandoer

– det har jeg ikke tenkt på, og selv om Freyja kan to av dem så har jeg nok ikke brukt dem nok i agility. Den med fri til å leite etter godbit har jeg ikke trent på siden hun var valp og gjetet biler. Det er nok en tabbe å slutte med denne typen fri, for den kunne nok ha vært brukt til avledning utenfor agilitybanen. Jeg må nok også øve på å gi henne en fri kommando når vi er ferdig å jobbe, selv om hun nå er begynt å tolke det selv så er det jo logisk at en kommando hadde vært mye lurere fordi den hadde gitt en raskere overgang til avreageringsperioden. Jeg tror dette at hun ikke har fått en helt klar beskjed om at vi er ferdig, kan ha vært med på å øke stressnivå på stevner. Jeg må teste dette mer fremover

3. bruke tid på avreagering

Dette var noe av det første vi lærte når vi jobbet med hund. Gå ned hunden i bånd i minst 20-30 minutter etter et løp. Rusle rundt i området til hunden har sluttet å stresse. Hvis stevnet pågår må du rusle vekk fra området. Hvis stevnet er over kan du gå rundt inne på området. Jeg har begynt å trene litt lydighet etter Agility for å sikre at hun har «landet». Hunden skal vekk fra det som stresser den, og hunden skal få tid til «lande». Jeg vet at dette fungerer og jeg er helt sikker på at jeg ikke alltid har brukt nok tid. Da tar hun med seg forrige løp inn på start og det går ikke så bra.

5 Anerkjenne stress

Jeg skal selvfølgelig ta med meg dette tipset og forsøke å bekrefte at jeg ser at hun er opptatt av det inne på banen, men denne vet jeg ikke om jeg tror vil hjelpe så mye. Men alle disse tipsene samlet vil kanskje bidra fil positiv utvikling og en hund som er i konkurranse modus uten å gå over i uønsket stress og frustrasjon

6 Godbitleken

Godbitleken bruker jeg ofte på stevner nå når Freyja begynner å stresse. Da får hun en liten rolig lek som hun kan være opptatt med når vi venter

Her er vi på samme kanal men blir dessverre disket på slutten der vi fikk en utfordring jeg ikke har trent nok på

Håper dette gav deg også noen ideer til å teste ut dersom du har en overtent hund. All hundetrening er jo uansett gøy, så om dette i tillegg hjelper så er det en stor bonus 👌

Har du andre tips så send meg dem 🙏🙏 Jeg vil gjerne prøve alle ideer fremover. Noen tips får jeg sikkert til og noen tips legger jeg sikkert vekk 😊😊

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s